The Kind Of Transformation I Need In Life

Life is so different now that I’m facing the real working-life.

I can never compare my working & studying-life. I never want to. They’re both different and both have their own exciting & upsetting parts.

When I was still in college-life, I watched how my friends were struggling due to their new working-life and many of them said to me ‘You’re lucky to be here (in college), working-life is sucks’.

Now that I’m living the working-life that I really wanted to, I finally feel all the struggles they’ve been talking about. To be honest, it is all never been easy for me (and perhaps for everybody else, too). Working overtime even on the weekend, overload jobs, deadlines, strict client, etc, etc.

However, still, the most difficult thing is connecting with people. I learn that communication is the root of everything in this working-life. And that, my friends, ain’t easy to deal with at all. I’m facing new people with different kind of characters, way of thinking, perceptions, ambitions, and even different languages. So many barriers to overcome. I didn’t say they are bad things. Communication among colleagues could brings amazing things, too. I learn that even the slightest smile could even brighten up someone’s mood drastically. It’s just that sometimes I find it really challenging.

I hate to misunderstand people, and either way.

The most exhausting part of this, is to keep all the people not misunderstanding things of me, or what I said, or what I did. Whenever people misunderstand, they got upset because things are not the same as their expectations. I then, end up trying hard to please everyone all the time by meeting all of their expectations. However, apparently that is not a wise thought. Now that I’ve been almost 2 years working, I’m already at the point where I can’t please my own self because pleasing everybody else is already too exhausting for me. In the end, people got upset, too. Because no matter how hard I tried to keep the misunderstandings away, they are somehow unavoidable.

Working-life is indeed very helpful for us, to understand more about the relationships between human being. But sometimes, it could be so stressful. People who couldn’t express their anger and the ones who keep maintaining their kind attitude all the time are the worst kind of people in this cruel human being relationship. They are placed in the very bottom of the office’s food chain. Others take them for granted easily. They play safely, don’t want to hurt anybody, and are afraid to be judged. Eventually, these will lead them to disappointment on their own self whenever they let other people down. Even if it’s actually not their mistakes. I’m judging myself that I belong to those two kind of people. That’s why working-life is so stressful for me.

Because of those things, I realise that something has changed in me. I’m no longer the naive Kiky or the kind-hearted Kiky that I heard a lot during my college-life time. I can’t please everybody. No matter how hard I tried to please everyone, there’s always somebody else that got upset. Slowly, I’m starting to express all of my feelings freely, including anger and disagreement. I’m starting to show people who I really am. I feel a little better because I could relieve the emotion that I kept. Even though sometimes I would feel bad, too.

Of course, I was afraid (in fact, I still do). Because people might don’t accept me as who I am. Connecting with people is all about accepting and tolerance. When you accept their weakness/differences, you will be connected easily to them. it’s just a matter of how long you could tolerate those weakness or differences. However, getting accepted sometimes needs quite a long time for some people with bad communication skill, or having a lot of communication barriers (for example: speaking different language). It’s difficult, but worth a try.

Now that I can express my feeling properly, I’ve become more at ease. I learn that it is actually fine to say ‘No’ to people, they won’t suddenly un-friend me just because I said that. The most important thing is, it is okay to be judged. I learn to accept that no matter what people judge me, it is what I actually feel inside that matters the most. They can judge me as they like, but I shall never feel that I’m a disappointment. I shall never let my self down just because people think that I’m a failure. I should be the one who has the control of what I’ll become in the future. Failure is one thing, but I got a lifetime to learn and be a better version of my self.

Working-life lets my self changed, a better change. It is indeed the time and place to learn how to understand the communication between human being. It’s also the time and place for me to learn that it is never too late to be myself. I feel relieved that I have transformed my self to be someone that I want, to be more human.

 

 

To those people who are struggling the same kind of problems like mine, it’s never too late to change. Have courage on yourself because everybody deserves the same chances to live their life fully.

 


The Red Ginseng Country

My dream came true!!!‘.

That’s the first thing I’m going to post on my social media account if I ever landed at Incheon International Airport, South Korea. Lol.

I remember the first time I began to like korean drama, Full House (2004). The story was too sweet! I fell in love right away with the love-hate relationship of Han Jieun & Lee Youngjae. I was in junior high school at that time. Years after that, I began to watch more Korean dramas like My Sassy Girl, Goong, etc. I was still normal back then, lol.

On 2010, I began to like Girls Generation (SNSD) because of their beauty, lovely songs, and perfect sync in dancing! That’s the first time I was ever exposed to K-Pop. At that time, my friends kept telling me to watch recent popular variety show, Running Man, because SNSD’s member appeared on the show. So I watched it. Then, bam! I was crazy about the show. It was hilarious, fun, thrilling, and showed a lot of fun places around Seoul & South Korea. That was the first moment I told my self, ‘I’m going to visit South Korea one day! I’ll make sure to visit those places in Running Man show! I have to!

Time flies and I got deeper and deeper in my passion for South Korea. I began to like Bigbang, watch more variety shows, watch more Korean dramas & movies, learned Hangul on my own from the internet, and even took 6 months course of basic Korean language. I began to understand few Korean conversations from dramas & variety show. I was so drowned in their culture. I’m in love with it.

Everyday I thought that going to South Korea would be impossible unless I could get a free tour or training from my company (like the one I got to Fujisawa) or continue my study there using scholarship money. I would need at least 10 millions rupiah to have a vacation there. I just joined my company for 9 months, my salary wasn’t enough to cover the trip South Korea, saving money for my wedding day was a pain to my bank account already, I just thought that going to South Korea is only possible one day, when I’m old enough to earn much money, when I’m married and have children. However, I kept telling my self that one day I would go there for sure.

Until one day, my friends, Adzani & Deri asked me to have a vacation together to South Korea. I thought ‘It’s impossible, Ky. You got no money.’ But I couldn’t resist the thought that it’s now or never! I may get married soon and when that happens, it would cost double to visit South Korea or even triple cause I have to bring the family all along. I finally found my self some courage to say ‘Yeah, let’s do it!

Long story short, we bought ourself tickets already! We got lucky cause we got around IDR 5800k for round trip ticket to Incheon International Airport due to the promotion fare (thanks to Deri Ardia! normally it could be around IDR 7000k to 12000k). It was only five months before the departure date. We were so thrilled.

Life after that was a bit (too) tough for me cause I had to save more and more money. I even had to save ALL the THR (holiday bonus) money I got from the company. Actually it was a good thing for me cause saving money has always been difficult before. But for this trip, I had to make it happen! I bought the ticket already and it’s going to be waste of money if I give up on saving money now. I kept telling my self, ‘if you want to do it, then you’re gonna have to do it right. Keep struggling but remember that you’re gonna have some fun soon!’ I struggled so much, but everyday I read a lot about other people’s South Korea trip on blogs and it gave me strength! So yeah, it happened. Five months saving money with those below average salary and big determination, I finally got enough to have 6 days trip to South Korea including visa application.

I’ll never forget the day I landed at Incheon International Airport for the first time. It was the first country I’ve ever visit for a vacation purpose only. Moreover, with my own money.

I’ve been to some Asian countries before but never for a vacation purpose. Never with my own money. Frankly, I was too burdened to ask my parents to fund me to go abroad without a necessary purpose. Either I have to join a cultural program, conference program, or training purpose. At least I have to make them feel that I went abroad to learn something, to give me more value-added experiences. I applied a lot of times to those kind of programs, wrote long essays, got rejected a lot and luckily accepted several times. So having a vacation abroad is really something big for me and I’m really glad that I worked hard to make it happen.

I was able to visit South Korea, the country I’ve been longing to visit so much. The country that I thought I could only visit one day. I’m beyond happy. Finally that one day has already happened in September 2015.

I visited a lot of places I could only seen on the drama & variety show before. I made memories with my best friends. I went to see Bigbang’s YG entertainment head office, took pictures, learned about Korean’s history & culture, ate street foods, even spoke korean language with locals! I smiled a lot. I had so much fun. It was beyond of my expectation. Of course I got to thank Adzani, Deri & Nana because it was all possible because of them, too!

IMG_4543
Myeongdong street

IMG_4555
IMG_4558
Cheonggyecheon area

IMG_4744
The National Museum of Korea

IMG_4843
Ehwa Womans University

IMG_4887
Seoul Namsan Tower

IMG_5225
Gyeongbokgung

IMG_5451
Bukchon Hanok Village

IMG_5461IMG_5568
Naminara

I got to admit that I was really moved of my self cause I’ve never been so strict on my own money. (Ha.) I become more responsible and more aware of my daily outcome. I also learned that if you have a strong commitment to your goal, you’re going to work hard, really hard, automatically, to make sure you’re gonna reach that goal. Even the impossible one. You just need to think that if you work hard, then you’re getting closer each day. Good thing, right?

The Red Ginseng country doesn’t only make me passionate about one country’s culture, but also taught me a lot of lessons in life. I mean it. People may laugh at me or the others whose are really passionate about this country, because it may seems so silly and so cheesy to them. But I’m really glad that I did it. For once in my life, I finally believe that the impossible thing may turns to be possible only if we work hard to make it happen.

And you, my friend, should know that the impossible thing is closer than you think. Take a lesson of my story and the Red Ginseng Country. Who knows? You might be able to change your life once you believe it. So yeah, be silly and dream high!

P.s.
Been two years already since my last post. Glad to be back.
I’m employed and 24 already!!!


February 2012

IMG_9407

IMG_9469

IMG_9510

IMG_9517

IMG_9677

IMG_9846

IMG_9854

IMG_9862

IMG_9870

IMG_9901

IMG_9910

went to Singapore last year. feels like missing it all the time. I should have taken more pictures. the country keeps coming in my dreams at night. I went there, but didn’t got enough time to go around. I want to go back, with full stamina, full ammunitions of photography, full time, all places.


I Finally Write This Post

Sejak dua tahun yang lalu, saya bercita-cita untuk menulis post ini. Setelah melihat tulisan dari Kak Puty & tahun berikutnya, Mamet, saya berjanji bahwa tahun ini saya akan menulis post ini. Post ini adalah sebuah ungkapan rasa maaf, terima kasih, rasa syukur, dan kebahagiaan. it’s going to be a long, long post.

Kemarin saya resmi menjadi mafia, mantan fungsionaris LFM 2012/2013.

Menjadi seorang mafia, tidak terdeskripsikan rasanya. Rasanya persis seperti apa yang mafia-mafia sebelum saya katakan, seperti putus dengan pacar. Kalau kata Kak Puty, bahkan rasanya seperti putus dengan pacar yang abusif. Malam tadi rasanya perasaan saya seperti ada yang hilang, namun juga lega, sedih, bahagia, semua nya tercampur aduk.

Sudah banyak pengalaman berharga yang diberikan oleh LFM ITB selama beberapa tahun ini. Entah sudah berapa jam yang saya habiskan di LFM, penuh suka dan duka, melalui satu jenjang kehidupan kuliah hampir 4 tahun di sana.

Untuk satu tahun ini, mulai maret 2012 hingga hari ini, saya ingin memohon maaf yang sebesar-besarnya kepada seluruh kru LFM ITB yang tidak bisa saya sebutkan satu persatu atas kesalahan, kekeliruan, apapun, yang telah saya buat hingga tidak berkenan di hati kalian. Terima kasih sangat banyak, sangat banyak, atas segala hal yang kalian berikan untuk LFM selama satu tahun ini di kepengurusan kami. Semua kerja keras dan semangat berkarya kalian akan terus menginspirasi dan mengingatkan saya betapa beberapa tahun ini saya telah bertemu dengan orang-orang yang sangat hebat.

Terima kasih kepada seluruh Mantan Fungsionaris di atas saya, terutama Fungsionaris 2011/2012. Selama satu tahun ini kalian telah membimbing saya dan teman-teman fungsionaris saya supaya kami tidak kehilangan arah. Terima kasih kepada Faba, Kak Puty, dan Kak Adju atas segala bimbingannya mengenai perhumasan dan per-fungsionarisan. Selama satu tahun ini, banyak sekali yang saya pelajari dan dapatkan dari nge-fungs sebagai Manajer Humas. Kalian adalah sosok inspiratif buat saya dalam menjalankan peran saya satu tahun ini.

Terima kasih kepada Kak Nadia Rayhanna, karena telah menjadi sosok yang sangat saya kagumi, mulai dari cakru hingga sekarang. Terima kasih juga karena telah percaya kepada saya dan pernah menjadikan saya staff Kak Nadia. Semoga sukses selalu ya, Kak 🙂

Terima kasih sangat spesial kepada Kak Cupris, manajer pendidikan saya. Sosoknya begitu inspiratif bagi kami, angkatan 2009, sehingga saya sudah memiliki cita-cita untuk menjadi fungsionaris semenjak cakru. Tidak pernah saya bayangkan, bahwa saya akan benar-benar menjadi fungsionaris setahun ini. Terima kasih Kak Cupris, karena sudah mau hadir di momen-momen terakhir kami sebagai fungsionaris dan memberikan banyak support. Semoga kami bisa membuat Kak Cupris bangga 🙂

Staff Humas 2012/2013

Untuk satu tahun ini, terima kasih saya ucapkan juga kepada staff-staff humas saya yang telah banyak membantu saya secara fisik dan moral. Kepada Kamal Dwi Jatmoko, kamu adalah kru yang paling banyak mengetahui suka duka saya menjadi manajer humas LFM. Terima kasih untuk selalu setia menemani dan membantu saya, mendengarkan saya, bahkan ingin melanjutkan mimpi saya di LFM. Terima kasih telah menjadi kru yang sangat percaya dengan saya. Terima kasih, karena selain sebagai staff dan delegator, kamu juga hadir sebagai teman baik bagi saya. Good luck being the next Manajer Humas, Mal! You’re going to be an amazing manager! Keep on surviving, it’s going to be wonderful!

Kepada Ghina Kamila Ihsan, terima kasih untuk segala tenaga yang sudah kamu curahkan satu tahun ini. Terima kasih atas segala kepedulian kamu untuk saya, dan tolong maafkan segala kekurangan saya sebagai manajer kamu. Terima kasih karena sudah mau bersabar dalam menghadapi segala kesulitan dalam menjalankan tugas sebagai salah satu humas LFM satu tahun ini. Terima kasih karena kamu juga sangat memikirkan LFM demi kebaikannya. Kamu staff saya yang paling eksklusif!

Kepada Dumarini Basuki & Kanya Pranawengkapti, terima kasih juga atas ketersediaannya untuk tetap menjalankan tugas sebagai humas LFM di sela-sela kesibukan studio kalian. Terima kasih untuk selalu responsif dan ketersediaannya atas segala ajakan saya. Walau bagi kalian berdua satu tahun ini tidak begitu banyak waktu yang dihabiskan bersama saya, tapi kalian berdua tetap sudah banyak membantu saya dalam menjalani peran sebagai humas LFM. Terima kasih karena sudah mau belajar menjadi seorang humas yang baik. Terima kasih atas segala bentuk kasih sayang yang sudah kalian berikan kepada saya.

Fungsionaris LFM ITB 2012/2013

Untuk teman-teman Fungsionaris 2012/2013 saya, bagian mengungkapkan perasaan satu tahun ini bersama kalian adalah bagian yang paling sulit untuk saya tulis. Menjadi bagian dari kalian saja sejak awal sudah merupakan sesuatu yang indescribable bagi saya. Tak sedikit dari kita yang awalnya sangat ragu dalam menjalankan kepengurusan ini, termasuk saya. Kapok, takut kecewa, masalah akademis, dan banyak perasaan-perasaan lain yang mengganggu. Tapi toh akhirnya kita berani juga mengambil kesempatan ini.

Satu tahun bersama kalian banyak memberikan saya pelajaran. Bahkan saya sampai berpikir, kepribadian saya terbentuk justru saat bersama kalian. Mungkin nggak banyak orang luar yang mengerti bagaimana campur-aduk rasanya satu tahun yang kita jalankan bersama ini. Namun bagi saya pribadi, saya tidak menyesal pernah menjadi bagian dari kalian. You guys are the best team I’ve ever joined in.

Terima kasih Adiva, kamu selalu menyapa saya dengan senyum ganteng khas kamu dan paling bisa bikin suasana jadi cair kalau keadaannya sedang dingin. Terima kasih, karena dibalik kebocahan yang kamu miliki, somehow you’re the most mature person among 13 of us.

Untuk Praja, terima kasih atas segalanya; untuk kesabaran dan ketulusan hati kamu untuk membantu kami dalam hal apapun selama satu tahun ini. Terima kasih karena selalu ada untuk menghibur kami. (Gue yakin Praj, satu tahun ini bakal jadi pelajaran yang nggak akan pernah lo lupain dan akan berguna buat lo nantinya, walau udah banyak hal yang lo korbanin. Keep on surviving, Praj!). Hmm, dan Praj, maafin saya karena paling suka ngerepotin kamu.

Untuk Ismail, terima kasih atas waktu nya untuk mendengarkan curhatan saya. Terima kasih juga karena sudah menjadi salah satu teman terdekat saya selama satu tahun ini; partner di FT, partner korea-an, partner ngegalau, dan lain-lain. Terima kasih atas segala usaha kamu dalam menjadikan LFM tempat yang nyaman bagi kru ya, Mail. I know how great you are doing your job as a BRT. It doesn’t matter how awful it may seem for some people, you are still an amazing Manajer Biro Rumah Tangga for me.

Untuk Shesa, maaf kalau tahun ini banyak sekali kekurangan dari saya. Terima kasih ya shes, karena sudah mau percaya sama saya. Terima kasih juga, Cecu, atas usaha kamu yang begitu keras hingga menjadikan Kruba LFM 2012 anak-anak yang baik dan bersemangat, seperti kamu. You are, indeed, a great mother for them. Semoga mereka bakal terus sayang sama kamu, seperti sayangnya kita sama Kak Cupris.

Untuk Bon, terima kasih atas segala semangat dan perhatian yang kamu kasih ke saya. Terima kasih juga sudah mau berjuang keras demi wisuda dan proyek LFM. Terima kasih atas segala nasehat dan selalu tahan banting di segala waktu. Walau kamu terlihat tidak peduli, bagi saya kamu adalah salah satu orang yang paling peduli pada masa kepengurusan setahun ini.

Untuk Isyraq, terima kasih ya telah menjadi sosok abang buat saya selama satu tahun ini. Paling kangen sama Isro kalo dia lagi nggak ada di LFM. Cowok pertama dari 8 cowok lainnya yang bakal saya cari kalau lagi butuh temen curhat atau sekedar cuma buat nemenin makan. Isro adalah tipe idealnya para wanita! Terima kasih ya, Sro. 

Untuk Teh Nunu, terima kasih banyak karena telah menjadi orang yang paling kuat selama satu tahun ini. Teteh adalah motivasi saya ketika saya sudah ingin menyerah. Terima kasih juga atas segala perhatian Teteh buat saya. Teteh juga orang yang paling paham keadaan sekitar kita, sehingga tahu bagaimana harus bertindak. Teteh sudah seperti sosok ibu buat kami, selalu memahami kami dan memberikan pandangan-pandangan dewasa buat kami.

Untuk Tifa, kamu adalah fungsionaris terhebat yang pernah saya temui. Tekad, konsistensi, komitmen, pokoknya kamu paket lengkap! Terima kasih ya, Tif. Kamu sering banget nemenin saya. Berawal dari sering bobo bareng, sekarang kita jadi segitu deketnya. Kamu juga orang yang paling peduli sama orang lain. Selalu mikirin kepentingan orang lain lebih dulu dibandingkan yang lain. Stay blessed ya, Tif! May the force always, always, always be with you!

Untuk Evan, teman seperjuangan dari TPB sampe nge-fungs. Terima kasih ya, Van. you make me proud, selalu. Terima kasih juga karena sudah begitu care kepada saya dan 4 cewek fungs kita yang lain. Nggak ada kru LFM yang tau segimana struggling nya kuliah saya kecuali kamu dan Bintang. Terima kasih ya, Van. Walau terkadang kesannya kita nggak semesra Nanda-Tifa, tapi saya tau kamu segitu care nya sama saya.

Untuk Nanda, terima kasih banyak sudah mau mempercayakan saya untuk menjadi Kordiv Humas Ganffest kamu. Tanpa kepercayaan kamu ini, mungkin saya tidak akan menjadi manajer humas LFM selamanya. Terima kasih atas segala kata-kata bijak kamu yang membuat saya kagum sama kamu, Nan. You are a great, great, great person with a strong heart.

Untuk Dzani, terima kasih banyak sudah menjadi teman yang sangat baik dan paling dekat sama saya selama 4 tahun di LFM ini. Dzani adalah salah satu orang yang menjadikan saya berkeinginan untuk menjadi fungsionaris tahun ini. Dzani adalah orang yang selalu mendengarkan saya, segala hal sampai hal-hal yang sudah nggak di-filter lagi. Terima kasih ya, Dzan, kamu selalu percaya sama saya. You are a great Bendum also! Kamu keren! Kamu juga sudah kurusan!  capaian kongres kamu tercapai kan? You even got what you’ve been always wanted all these years 🙂 Satu tahun ini banyak memberikan pelajaran dan pastinya perubahan. I love you to the fullest, Adzani Ardhanareswari Ameridyani, the Wisconsin girl. Thank you for being a best friend for me all these years. 

Untuk Aviandito, ketum kebanggan saya, nyadar nggak sih betapa beberapa tahun ini kita selalu ditakdirkan untuk kerja bareng? Mulai dari jadi temen kelompok TA, Staff foto nya Kak Nadia, fotografer wisuda, pas ganffest nemenin proses penjurian juga, dan bahkan sampe jadi Fungsionaris. Selama perjalanan panjang di beberapa tahun tersebut, kita memang sempet nggak cocok, tapi setelah saya jadi manajer humas kamu, pandangan saya pun jauh berubah terhadap kamu. Avi adalah ketua umum LFM ITB dengan karakter yang sangat berbeda dengan ketum-ketum sebelumnya. Sempat terjadi banyak keraguan di hati saya saat kamu akhirnya benar-benar naik menjadi Ketum LFM. Namun selama keberjalanannya, saya banyak melihat dari dekat. Kamu adalah orang yang secara packaging mudah untuk dijudge, tapi banyak yang nggak tahu betapa uniknya cara berpikir kamu, betapa hebatnya kamu sebagai ketum, betapa tegarnya kamu selama satu tahun ini. You are the most epic person I’ve ever met, Vi. Dibalik segala kekurangan kamu, banyak sekali hal-hal yang bisa dikagumi dari kamu. You can be wise and be a jerk at the same time (Ha!). Kamu yang paling banyak mikirin 12 orang ini, yang me-maintain mood kami juga, yang menampung segala uneg-uneg kami, tanpa menuntut balik apapun dari kami. Mungkin kamu nggak pernah memperlihatkan itu semua ke kami, but I know, and somehow can feel how you love us very much, Vi (ge-er). Thank you, Vi, for making my dream comes true. Thank you for being the strongest person among 13 of us.  Thank you for making this year feels sweet and warm with the team. And thank you for being a great leader for us. We love you, Vi.

Setahun ini telah banyak mengubah saya dalam cara saya memandang hidup. Bertemu dengan 12 orang super hebat seperti kalian, membuat saya menjadi orang yang lebih kuat menghadapi realita. Ibaratnya, sekarang saya sudah berada di fasa kehidupan yang baru. Kalian banyak membantu saya, mendengarkan keluhan saya, menghibur saya, dan mengajari saya bagaimana meneguhkan pendirian. Banyak sosok dari kalian yang sangat inspiratif buat saya. Saya sangat bangga pernah menjadi bagian dari kalian. Semoga setelah ini semua berakhir, kita masih tetap lengket sebagai apa yang orang sebut keluarga, dan kenangan selama satu tahun ini dapat memberikan banyak pelajaran hidup yang berharga. From the deepest heart of mine, I love you guys.

Untuk para Fungsionaris 2013/2014, saya ucapkan selamat bertugas! Kalian bisa menjadi yang terbaik. Berikan yang terbaik, maka kamu pun akan mendapatkan kebaikan darinya. Semoga satu tahun ke depan, kalian akan mendapatkan perjalanan yang lebih menyenangkan dan lebih hebat dari kami. Semoga tetap selalu fun dan responsible di setiap waktu :p

See you guys around!


A Moment Alone

 

IMG_8195

 

Sometimes, people need a moment alone for themselves.

a moment to think about what’s going on with their life. what have they passed, what do they want for their future.

a moment to get back in track, after wandering around, being lost.

a moment to forgive. to forgive themselves for the things they might slipped out of their hands. to forgive people who might come and gone.

a moment to forget.

a moment to get healed, after got fell and hurt. and to rise again, to stand up again.

a moment to start again.

 

 

 


You make me happy

You make me happy

Yes, indeed. and I’m thankful for that.


Scary Little Numbers

2013

Scary little numbers. 

Tidak pernah terbayangkan oleh saya betapa tahun ini begitu menakutkan bagi saya. Tahun ini, seharusnya menjadi tahun yang merupakan perubahan jenjang kehidupan bagi saya. Tidak pernah terfikirkan rasanya semenakutkan ini.

Lebih menakutkan lagi, ketika terdapat kemungkinan bahwa perubahan jenjang tersebut akan mundur hingga tahun depan. Tidak ada yang lebih menakutkan. Dulu semua terasa lebih ringan dan saya fikir tidak akan ada ketakutan sebesar ini. Sekarang, posisi ini benar-benar sudah menghampiri saya, dan saya akhirnya mengerti apa yang membuat mereka takut.

Yang ada hanya, penyesalan.

2012 sudah cukup mengerikan bagi saya untuk mengingatnya. Tidak terfikir 2013 akan lebih menakutkan dari pada itu.

Andai saja, andai saja.